Persbericht

Houten, 25 maart 2018

Nieuwe levensreddende implanteerbare insulinepomp gaat levens redden

Sytske Foundation wil half miljoen inzamelen


De Sytske Foundation wil in korte tijd een half miljoen euro ophalen zodat er een versnelde ontwikkeling komt van een levensreddende implanteerbare insulinepomp voor patiënten met diabetes type 1. De huidige producent stopt met de productie waardoor duizenden mensen wereldwijd aan hun lot worden overgelaten. De foundation is vernoemd naar de 33-jarige Sytske die zelf diabetes type 1 heeft. Hun laatste hoop is gevestigd op het Nederlandse bedrijf IPaDiC dat met een team van medisch specialisten een gepatenteerd inwendig toedieningssysteem ontwikkelt. Voor de laatste fase van de ontwikkeling van deze belangrijke innovatie in de diabeteszorg is 500.000 euro nodig. De Sytske Foundation gaat zich nu, met behulp van hun ambassadeur Jeroen van der Boom, inzetten om dit bedrag bijeen te brengen zodat Sytske en haar lotgenoten op tijd een nieuwe inwendige insulinepomp kunnen krijgen. Momenteel hebben 70 mensen in Nederland een inwendige insulinepomp, 350 hebben er direct één nodig en nog eens 650 mensen komen hiervoor in aanmerking.


Sytske

Sytske is zelf een van de zeventig pompdragers. Sinds haar negende weet ze dat ze diabetes type 1 heeft. De afgelopen zes jaar zijn haar ogen, door deze ziekte, zo achteruitgegaan dat ze nu een blindengeleidehond nodig heeft om een vrij en onafhankelijk leven te leiden. Maar ook de nieuwe implanteerbare insulinepomp is van levensbelang.


De in ontwikkeling DiaLin insulinepomp is anatomisch gevormd, 40% kleiner, lichter en betrouwbaarder dan het huidige implanteerbare pompsysteem. Een van de initiatiefnemers is internist-nefroloog prof. dr. Henk Bilo, een autoriteit op het gebied van diabetes. ‘Stoppen met de inwendige insulinepomp is onverantwoord zolang er geen redelijk alternatief is. De gebruikers moeten vaak naar het ziekenhuis, krijgen ernstige complicaties en hebben een hoge kans op overlijden.’


Wanneer de vijfhonderdduizend euro op tijd binnen zijn, zou eind 2019 de eerste insulinepomp bij patiënten worden ingebracht. ‘Deze belangrijke innovatie is het laatste redmiddel voor Sytske en haar lotgenoten. Wij zetten ons met hart en ziel in om ervoor te zorgen dat de pomp er komt,’ aldus Carola Schothorst en Marquiette Schaap, initiatiefnemers van de Sytske Foundation.


Donaties en meer informatie via www.sytskefoundation.nl.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Voor aanvullende informatie, downloadable fotomateriaal en/of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met:
Royal Promotions B.V. | Marco de Koning
Telefoon: +31 (0) 30 820 01 20, mail: marco@royalpromotions.nl of mobiel: +31 (0) 6 24 24 15 10
www.royalpromotions.nl 

Terug